Margaret Hamilton – Kvinden der var med til at ramme månen

Opdateret marts 2021
se også https://blog.cronberg.dk/2021/03/22/apollo-guidance-computer/

Det var en kæmpe teknologisk, politisk og menneskelig sejr da Apollo 11 landede på månen i 1969, og der er mange mennesker som har en stor del af den success. En af dem er en kvinde ved navn Margaret Hamilton som var leder for det team hos MIT som stod at levere styresystemerne til Apollo 11.

Jeg plejer at vise dette billede til kursister når vi taler om programmeringsparadigmer:

Margaret Hamilton (foto: Science History Images/Alamy Stock Photo)

Det viser Margaret Hamilton ved siden af et udskrift af den assemblerkode (!!!) som sørgede for at de to astronauter ramte månen og (sammen med den tredje) kom retur igen. Koden ligger i øvrigt som open source på GitHub.

Pointen i at vise billedet i undervisningen er, at der ikke er noget i vejen for at skabe software med et iterativ og proceduralt udgangspunkt. Man behøver ikke tænke objekt- eller funktionsorienteret.

Der er masser af arikler på nettet om Margaret Hamilton og hendes team – se eksempelvis her. Der er også en fin video fra TED-ed.